Toimintakäsikirja

 

1        UJK TAITOLUISTELU

 

UJK taitoluistelu on yksi jaos pääseuran, Jääkotkat, sisällä. UJK Taitoluistelijoiden toiminta on voittoa tavoittelematonta harrastustoimintaa, jonka hallinto hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Valmentajat ja ohjaajat ovat UJK taitoluistelun palkkaamia työntekijöitä. UJK taitoluistelu tarjoaa luistelijoille resurssit harjoitteluun ja mahdollisuuden kilpailemiseen. Luistelijoiden tulee puolestaan noudattaa seuran sääntöjä, käytäntöjä ja arvoja. Kaikki luistelijat ovat automaattisesti seuran jäseniä, ja jäsenten tulee maksaa seuran jäsenmaksu, joka peritään kerran vuodessa syksyisin. Poikkeuksena on kerhomuotoisena toimintana järjestettävät toiminnat, kuten luistelukoulu.

Harrasteryhmien luistelijoille hankitaan seuran puolesta luistelukoulupassit, joka kattaa myös vakuutuksen. Kilparyhmäläiset hankkivat itse kilpailupassin liiton sivuilta. Ohjeet kilpailupassin hankkimiseen saat kilparyhmään siirtyessä.

1.1 Taitoluistelujaos

-          Kokoontuu noin kerran kuussa yleensä treenien aikaan kahvion takaosassa

o   tarvittaessa kokoukset voidaan peruuttaa tarpeettomina

-          Päätetään kausimaksuista ja muista kuluista ja menoista

-          Neuvotellaan pääseuran kanssa jää ajoista

-          Kehitetään toimintaa yhdessä lasten, heidän vanhempien ja valmentajien kanssa

o   näytösten ajankohdat, toteutukset yms.

o   tapahtumat (kirppispäivät, leiripäivät yms.)

o   pääset ideoimaan kauden toimintaa

-          Suunnitellaan varainhankinnat

-          Yhteistyö valmentajien/ ohjaajien kanssa

-          Kaikin puolin pidetään huoli, että homma toimii

-          Mikäli ei ole toimivaa jaosta, ei myöskään lasten harrastustoiminta pyöri sujuvasti

-          Hyvä suunnittelu ja asioiden hyvissä ajoin hoitaminen auttaa kaikkien tekemistä, niin luistelijoiden, valmentajien kuin vanhempienkin tekemistä

 

2        HARJOITTELU

 

-          Harrasteryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa. Yhteen harjoituskertaan kuuluu sekä jääharjoittelu, että oheisharjoitukset jään ulkopuolella.

-          Kilparyhmäläiset harjoittelevat kolmesti viikossa sekä jäällä, että oheisharjoituksissa jään ulkopuolella.

-          Kuura-jänön luistelukoulu järjestetään kerhomuotoisena toimintana kerran viikossa. Luistelukoulun jälkeen on mahdollisuus jatkaa harrasteryhmässä, joko kerran tai kaksi viikossa. Kerran viikossa harrastavilla ei ole oheisharjoituksia.

Harjoituksiin on hyvä tulla hyvissä ajoin. Harjoitusten alkamisaika tarkoittaa jääaikaa, jolloin luistelijoiden tulee olla valmiina jään laidalla luistimet jalassa. Pienimpien lasten kohdalla aikuiset voivat auttaa luistintensitomisessa alkuun, mutta niiden sitomista on hyvä harjoitella itse jo pienestä pitäen. Myös valmentajat, apuohjaajat ja muut vanhemmat/luistelijat voivat auttaa luistinten sitomisessa, mikäli oma aikuinen ei aina pääse paikalle.

Vanhemmat voivat seurata harjoituksia jäähallin kahviossa tai katsomossa. Luistelijoille ja valmentajille toivotaan harjoittelurauhaa, joten ei oleilla jään laidoilla, eikä vaihtoaitiossa.

Omatoimista alkulämmittelyä suositellaan ennen jäälle menoa. Valmentaja antaa ohjeita ja häneltä voit pyytää lisäohjeita alkulämmittelyn tekemiseen.

Oheisharjoittelu kuuluu tärkeänä osana lajinomaiseen harjoitteluun ja onkin tärkeää, että luistelija osallistuu aktiivisesti myös oheisharjoituksiin. Oheisharjoituksissa tehdään luistelua tukevia harjoitteita ja liikkeitä.

-          Lähisaleissa tapahtuviin oheisharjoitteluihin lähdetään yhdessä valmentajan kanssa jäähallilta, kun oheisharjoitukset ovat jääharjoituksen jälkeen.

-          Jos oheisharjoitukset ovat ennen jääharjoittelua, niin lapset tuodaan suoraan oheisharjoittelupaikkaan, josta siirrytään yhdessä jäähallille.

-          Vanhemmat hakevat lapset kotiin sieltä paikasta, johon harjoitukset päättyvät (oheissali tai jäähalli).

-          Muistathan olla ajoissa ja oikeaan aikaan hakemassa lastasi.

Oheisharjoittelupaikat: peilisali ja kamppailusali sijaitsevat Pohitullin koulun alakerrassa. Pohitullin koulu on uimahallin vieressä ja jäähallilta on lyhyt kävelymatka koululle.

 

3        VARUSTEET

3.1       Jääharjoittelu

Luistelun voit aloittaa millä luistimilla tahansa, mutta aika pian olisi hyvä hankkia kärkipiikilliset luistimet. Harrastuksen jatkuessa voi miettiä taitoluistimien hankintaa. Oikeanlaisten luistimien hankintaan voit kysyä neuvoa valmentajilta.

Luistelijoiden päänsuojana on hyvä käyttää kypärää tai esimerkiksi erilaisia suojapantoja.

Vaatetuksen on hyvä olla lämmin ja joustava liikunnallinen asu. Myös hanskat on hyvä olla, jotta sormet pysyvät lämpiminä.

3.2       Oheisharjoittelu

Oheisiin tarvitaan mukaan sisäliikuntavaatteet ja juomapullo. Sisäkenkiä ei tarvita. Suositeltavaa on myös hankkia piruettilusikka ja hyppynaru. Seuralla on myös muutamia lainavälineitä, joita voi aluksi lainata valmentajalta. Valmentaja ilmoittaa tarvittaessa muista lisävarusteista.

4        VARAINHANKINTA

 

Jää-kotkien vuotuiseen varainhankintaan kuuluvat Gutz-tuotteiden ja seurajulkaisun mainosten myynti sekä kioskiviikot.

-          Gutz-tuotteiden myynti kuuluu jokaiselle perheelle ja tapahtuu syyskauden alussa. Taitoluistelulla on kausittain oma vastaava, joka koordinoi tämän varainkeruun.

 

-          Jää-kotkat julkaisevat vuosittain syksyisin seurajulkaisun Uudenkaupungin sanomien liitteenä. Jokainen jää-kotkien joukkue myy tähän julkaisuun mainoksia 400 € edestä. Tämän yli menevä tuotto jää joukkueen käytettäväksi. Taitoluistelijat luetaan kokonaisuudessaan yhdeksi joukkueeksi. Taitoluistelulla on oma vastaava, joka koordinoi tämän varainkeruun.

 

-          Uudenkaupungin jäähallissa toimii Jää-kotkien kioski, jota pyöritetään joukkueiden voimin. Jokainen joukkue hoitaa vuorollaan yhden kioskiviikon kerrallaan. Kioskiviikkoja tulee noin 1-3/lukukausi. Taitoluistelulla on kaksi kioskivastaavaa, jotka jakavat kioskiviikkojen vuorot perheiden kesken.

 

-          Kevät- ja joulunäytökset ovat tärkeä ja iso osa varainhankintaa. Näytökset vaativat kaikkien perheiden panosta ja osallistumista. Työtä riittää puvuissa, lavasteissa, jäähallin koristelussa, valaistuksessa, buffetissa, lipunmyynnissä, luistelijoiden ja katsojien opastuksessa ym.

 

-          Lisäksi voi olla muita yhdessä sovittuja varainhankintoja tarpeen mukaan.